Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril"

Românii din Sura Mica nu au avut biserica pâna in 1780. Pe la aproximativ 1740 au incercat sa construiasca o biserica din lemn pe terenul unde se afla astazi cimitirul ortodox, fiind opriti de sasi pentru ca acestia nu erau interesati de o stabilire definitiva a românilor in localitate.

In 1780 la ordinul Ministerului Culturii Imperiului Austro-Ungar sasii au fost obligati sa puna la dispozitie un teren de constructie si sa sprijine edificarea acesteia. A fost construita o biserica de lemn pe actualul amplasament al parohiei românesti. sasilor sa dea teren si mijloace materiale românilor pentru construirea unei biserici, aceasta datorita trecerii românilor la confesiunea greco-catolicilor.

Biserica a fost construita pe locul unde se afla astazi casa parohiala. In aceasta biserica din lemn care aminteste de o manastire a unui sat demunte se tine slujba pâna in 1889, an in care a fost cladita actuala biserica care sta sub patronatul sfântului Arhanghel, preot fiind Aron Mihuletiu (1884 - 1914).

Este vorba de o biserica simpla cu o nava, un cor amplu si in turn clopotnita. In 1948 este preschimbata in biserica ortodoxa prin lege. in 1992 1994 biserica este marita de la 87,8 mp la 134,9 mp, cheltuielile fiind suportate de catre enoriasi.

Marirea bisericii a devenit necesara datorita cresterii demografice. O parohie a fost infiintata abia in 1804. Registrele bisericesti au fost tinute de comunitatea ortodoxa invecinata din Ocna Sibiului. Intre anii 1992-1994 biserica a fost extinsa dublându-se capacitatea, sub indrumarea preotului paroh Ilie Fleseriu, extinderea efectuându-se in zona altarului existent si continuarea navei existente cu un naos de forma patrata incadrat de doua abside laterale si absida altarului de forme poligonale, asigurându-se: extinderea suprafetei utile de la 87.80 mp la 134,90 mp. Totul prin contributia comunitati ortodoxe din sat si din donatii.