Despre Sura Mica

Prezentare Categorie

Prezentare Sura Mica

Amplasata in imediata apropiere a orasului istoric Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, comuna Sura Mica se remarca printr-o indelungata istorie si traditie mentionate de catre izvoarele istorice, arheologice, etnografice si arhivistice.

Citeşte mai mult: Prezentare Sura Mica

   

Coordonate geografice

Localitatea este amplasata in apropierea Muntilor Cindrel si a zonei etno­grafice a Marginimii Sibiului, o zona compacta de sate românesti situata in sudul Transilva­niei, pe o suprafata ce insumeaza circa 1200 km2. Marginimea, este o adevarata zona agro-pastorala locuita din toate timpurile de o populatie româneasca "pentru care insasi ratiunea de a fi a reprezentat-o cresterea animalelor si in special a oilor".

Apropierea satelor românesti de localitatile predominant sasesti au determinat specificul zonei Sibiului, caracterizat prin dezvoltarea unei economii aparte si a interferentei culturale intre aceste etnii.

Citeşte mai mult: Coordonate geografice

   

Informatii geo-climatice

Clima: este caracteristica celei din Depresiunea Sibiului. Zapada abundenta iarna si ploile de vara asigura umiditatea necesara dezvoltarii in bune conditii a plantelor de cultura. Vântul Mare contribuie la topirea rapida a zapezii. Trebuie specificat ca schimbarile climatice din ultimul deceniu si-au pus amprenta si asupra climei din Depresiunea Sibiului, in sensul reducerii continue a cantitatilor de precipitatii - iernile fiind mult mai sarace in zapada, iar ploile capatând accente de furtuna.

Citeşte mai mult: Informatii geo-climatice

   

Cadrul istoric al comunei

Pana in sec. XVII nu existau izvoare istorice scrise care sa vorbeasca despre prezenta românilor in aceasta localitate. Abia spre sfârsitul acestui veac este atestata stabilirea primelor familii de români in Sura Mica. Din documentele bisericesti reiese ca la 1712 locuiau aici 44 familii sasesti si doar 4 familii romanesti.

In jurul anului 1721 creste numarul locuitorilor români la 18 persoane care isi câstigau existenta ca pastori. Acesti ciobani proveneau din localitatile Sibiel, Cacova, Ocna Sibiului, Glimboca si Porumbacu. Ei nu faceau parte din patura bogata de români, pentru ei fiind foarte dificil sa devina proprietari de terenuri agricole. Totusi, unii au reusit sa achizitioneze terenuri, astfel incât sa poata concura cu gospodariile sasesti.

Citeşte mai mult: Cadrul istoric al comunei

   

Repere cronologice Sura Mica

Sursa Dictionarul Numirilor de localitati cu poporatiune româna din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, intocmit din incredintarea Asociatiei pentru Literatura Româna si Cultura Poporului Român, de Silvestru Moldovan, Nicolae Togan - Editia II. Sibiu, 1919 - Editura Asociatiunii. Tipografia Libertatea Orastie.

Citeşte mai mult: Repere cronologice Sura Mica

   

Populatia comunei

Populatia comunei Sura-Mica este preponderent de etnie Romana (peste 90%).

Dintre celelalte etnii putem aminti si: maghiari, germani, romi si alte nationalitati.

   

Stiri si evenimente locale

Lista informaţiilor de interes...

art. 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public ... pentru detalii...

Citeste tot articolul...

Informatii indicatori - Primaria...

Va prezentam informatii despre Indicatorii de Venituri si Cheltuieli la data de 30.06.2017- Primariei...

Citeste tot articolul...

Anunt terenuri expropiate...

  JUDEŢUL SIBIU - COMUNA ŞURA MICĂNR. 3624/15.11.2012 ÎN ATENŢIA PROPRIETARILOR DE TERENURI...

Citeste tot articolul...

Anunt transfer la cerere

ROMÂNIAJUDEŢUL SIBIUPRIMĂRIA COMUNEI ŞURA MICĂStr. Principală nr. 103, tel. 0269/ 577101, fax....

Citeste tot articolul...

Cereri despagubiri teren...

ROMÂNIAJUDEŢUL SIBIUPRIMĂRIA COMUNEI ŞURA MICĂStr. Principală nr. 103, tel. 0269/ 577101, fax....

Citeste tot articolul...