Fundatia pentru Educatie Eco-Sociala - "Kinderbauernhof"

In anul 1991, presedinta filialei Sibiu a Asociatiei Nationale a Femeilor cu Diploma Universitara din România a solicitat Comunitatii Evanghelice din Rusciori si Primariei din Sura Mica inchirierea casei parohiale si dreptul de-a desfasura in aceasta localitate un experiment didactic: „o scoala de lânga scoala" care sa ofere copiilor din marile aglomerari urbane posibilitatea sa cunoasca si mediul rural, atât ca producator al celor mai importante bunuri materiale strict necesare existentei dar si ca izvor al civilizatiei umane.

Membrii fondatori sunt cetateni români si câtiva straini care au adoptat, aprofundat si deversificat scopurile si obiectivele experimentului.

Scopurile fundatiei sunt:

 • sa ofere copiilor din marile centre urbane posibilitatea de a cunoaste satul si de a invata sa respecte si conserve valorile civilizatiei rurale;
 • sa asigure un mediu intensiv de limba germana copiilor care studiaza aceasta limba,in vederea perfectionarii ei si a depasirii barierei psihologice in exprimarea libera;
 • sa transmita câteva cunostinte despre cultura si civilizatia germanilor din România;
 • sa ofere copiilor in primejdie, copiilor dezavantajati social si copiilor strazii, ocrotire si educatie sau posibilitatea participarii la un program adaptat nevoilor imediate ale grupului in cauza;
 • sa atraga, sa motiveze si sa scolarizeze cât mai multi tineri, elevi de liceu si studenti, ca voluntari in activitati sociale utile.

Principalele proiecte in desfasurare sunt:

 • "Eco-Ferma Copiilor". Anual in vacantele scolare 4 grupuri de 50 copii copii din Bucuresti, Baia Mare, Satu Mare, Bacau, Târgul Secuiesc, Craiova, participa câte 10 zile la un program de educatie eco-sociala.
 • „Alta scoala" in timpul anului scolar aici vin clase de elevi cu invatatorii lor pentru a desfasura aici lectiile participând concomitent la programul de educatie eco-sociala.
 • "Impreuna" Pentru grupuri de copii care sunt asistati social de diferite asociatii sau institutii (primarii) se ofera vacante cu program special de comunicare, socializare, educatie (igiena, comportamente, civilizatie, toleranta interetnica etc.) si recreere.
 • "Iubire de-aproape " Copii dezavantajati social din Centre de zi din Bucuresti si Sibiu petrec perioada sarbatorilor Craciunului, Anului Nou si Pastilor, ca intr-o familie, partcipând la toate activitatile traditionale ale locului si a pregatirilor aferente.
 • "Integrare" Anual 2 - 4 tineri care au depasit 18 ani si nu au avut adapost si loc de munca au fost angajati pentru 6 luni la fundatia noastra si asistati psihologic si social cu scopul formarii (treptate) deprinderilor de munca dupa care au fost sprijiniti in gasirea unui loc de munca.
 • „Tabara interetnica, interculturala, internationala " Aceasta tabara organizata prin Institutul pentru Relatii Externe al Germaniei in Sibiu are ca participanti copii de etnie germana din Ungaria, Republica Moldova, Ucraina si România, la un program de educatie ecosociala si de promovare a limbii germane.

Peste 7000 de copii au beneficiat de serviciile fundatiei iar din relatarile copiilor si a parintilor sau din articolele aparute in diferite ziare locale si centrale reiese ca: "Aici au invatat multe lucruri foarte importante pentru viata: De unde vine pâinea, laptele, zarzavatul, fructele si carnea? Unde si cum traiesc oamenii care ne ofera pâinea, laptele, zarzavatul, fructele si carnea? Copiii au facut fiecare o pâine, au muls vaca, au observat si hranit animalele, au participat la sarbatorile satului, au invatat sa-1 inteleaga si sa-1 pretuiasca. Ei si-au perfectionat cunostintele de limba germana, au invatat multe cântece si s-au distrat de minune."

Grupul membrilor si voluntarilor fundatiei KINDERBAUERNHOF desfasoara la Bucuresti o serie de proiecte:

 • "Un zâmbet pentru copiii cu boli incurabile"- teatru de papusi interactiv organizat de tinerii voluntari si moderatori,prezentat la Spitalul de Copii cu Leucemie si Seropozitivi.
 • "Un zâmbet pentru fiecare" - teatru si jocuri organizate de moderatori in parcul Herastrau pentru copii si un program separat pentru parintii acestora.
 • "Terapie prin arta"- expozitie cu vânzare si program de colinde organizat de tinerii voluntari pentru a favoriza donatii de tablouri pentru institutiile care lucreaza cu copii defavorizati.
 • "Colinde, colinde..."- program de felicitari si de multumire pentru prietenii fundatiei si partenerii care au ajutat sau de la care se asteapta ajutor in viitor.
 • „Ajutati-ne sa putem ajuta" - bazar de Craciun - program de strângere de fonduri necesare derularii activitatii fundatiei.

Toate activitatile se desfasoara cu personal voluntar. Cei mai multi sunt tineri, fosti beneficiari ai serviciilor fundatiei ca elevi. Unul din obiectivele principale este cel al pregatirii temeinice a voluntarilor. Programul cuprinde:

 • o instruire generala pentru munca diversa cu copii si tineri (pe diferite nivele: incepatori, moderatori, lideri, facilitatori). In ultimii 3 ani aceasta instruire a fost facuta la Bodstadt, in Germania de o asociatie partenera (AGJA-CVJM-Bonn) al carei obiectiv principal il constituie formarea de formatori.
 • o pregatire specifica pentru derularea proiectelor la care vor lucra si care trebuie adaptate necesitatilor speciale fiecarui grup pe care voluntarul il insoteste. Pregatirea se defasoara cu specialisti, colaboratori

voluntari sau prin prestare de servicii in cursul anului scolar, la sfârsit de saptamâna.

Fundatia este implicata si in proiecte care presupun parteneriate cu organele de administratie locala, implicându-se si in viata comunitara si economica a localitatii. Ea este si initiatoarea Asociatiei Crescatorilor de Animale Rusciori.