Invatamant

Primele date referitoare la existenta unei scoli pe teritoriul comunei Sura Mica, dateaza din anul 1722. Este vorba despre o scoala saseasca, cu predare in limba germana, condusa de un dascal numit "Schul Meister", care nu avea studii pedagogice, ci doar 2-3 ani de liceu.

Acesta preda copiilor, care erau numai baieti, cunostinte referitoare in principal la religie si muzica bisericeasca si era platit de catre localnici cu diverse produse, in special alimentare. Lectiile se tineau in casa dascalului.

Din cauza numarului mic de locuitori români pâna la inceputul secolului XX acestia nu si-au putut permite o scoala proprie, iar cursurile se faceau in casa profesorului, inceputul invatamântului in limba româna se poate gasi in 1904, odata cu infiintarea parohiei românesti.

Prima atestare a unei scoli in limba româna dateaza din anul 1902. Primul dascal din aceasta localitate a fost Toma Stanila, care a fost si cântaret la biserica. El a fost urmat de Ioan Danila, zis "dascalul". Toti acesti invatatori au tinut lectiile scolare in diferite cladiri, in special in propiile lor case.

In prezent, scoala cu clasele I-VIII din Sura Mica functioneaza in patru corpuri de cladire moderna:

  • cladirea ciclului gimnazial, in care invata 120 de elevi, atât din Sura Mica, cât si din localitatea Rusciori. Aceasta cladire adaposteste de asemenea Directiunea si Secretariatul.
  • cladirea ciclului primar, in care invata 79 de elevi in cele patru clase primare
  • cladirea in care isi desfasoara acti­vitatea Scoala cu clasele I-IV din Rusciori, este sectie a unitatii de invatamânt din Sura Mica. Aici invata 63 de elevi in clasele I-IV si 24 de copii frecventeaza gradinita Rusciori
  • cladirea gradinitei din Sura Mica are 44 de copii care frecventeaza programul de cursuri

Activitatile scolii sunt coordonate de doamna director Elisabeta Raulea, care, impreuna cu echipa didactica asigura o buna educatie celor 330 de copii care frecventeaza cursurile acestei scoli. Aceasta echipa este formata din: Elisabeta Raulea, director (dis -ciplina matematica); Elena Cotfas (educatie fizica); Florin Stoia (religie); Gabriela Vulc (limba germana); Ioan Bratu (istorie); Meletina Flitar (matematica); Monica Marmeliuc (informatica); Monica Rau (desen); Sorin Fotea (fizica si chimie); Nicoleta Faghi (limba engleza); Stela Muresan (limba româna); Vasile Turcu (geografie), Angela Tarta (invatatoare); Valeria David (institutoare); Ioan Raulea (invatator); Sorina Popescu (invatatoare); Gica Tiglar (invatator); Anca Titiriga (institutoare); Camelia Balint (institutoare); Ileana Manea (educatoare); Maria Voicu (educatoare); Mariana Savin (educatoare).

Alaturi de disciplinele obligatorii, Scoala din Sura Mica s-a orientat spre discipline optionale si activitati extrascolare care sa valorifice creativitatea si inclinatiile elevilor. Astfel, in oferta educativa a scolii se regasesc ca discipline optionale limba germana, incepând cu clasa I, informatica, pictura pe sticla si mai nou, literatura pentru copii, dezvaluita prin desene animate (vizionare). incepând cu anul 2003 scoala din Sura Mica este implicata intr-un proiect scolar Comenius I, in cadrul caruia, alaturi de scoli din Franta, Slovenia si Bulgaria a fost editat primul numar al revistei in limba engleza, intitulata Kids Alliance, urmând ca proiectul sa se desfasoare pâna in anul 2006. Acest proiect asigura o dimensiune europeana a educatiei, dând posibilitatea elevilor sa comunice cu elevi din alte tari, sa descopere si sa cunoasca alte culturi. In viitor, scoala din Sura Mica isi propune sa isi continue drumul ascendent pe care s-a inscris, incercând sa depaseasca barierele clasice ale institutiei in care se predau si se verifica cunostinte, facându-si un scop din dezvoltarea de personalitati armonioase, astfel incât elevii sa poata aplica in situatii diverse, cunostintele si competentele dobândite, spre a coopera cu ceilalti, in spiritul toleranteifata de diversitatea naturii umane, al respectului reciproc, al solidaritatii si al acceptarii regulilor competitii sociale corecte.

Procesul educational se desfasoara in spatii prin intermediul a doua gradinite, a doua scoli primare( Sura Mica si Rusciori) si a unei scoli gimnziale. Functioneaza aici 22 de cadre profesorale calificate, 257 elevi fiind educati in clasele I-VIII si 68 in nivelul prescolar. Cursurile elevilor se desfasoara in sali de clasa modernizate, cabinete si laboratoare specializate pentru diferite domenii sau discipline.

Cabinetul de informatica, bine utilat cu echipament si acesorii modeme, contribuie la eforturile pentru asimilarea si implementarea limbajului informatic in rândul elevilor, invatamântul de buna calitate pemiite tineretului localitatii inscrierea la studii liceale si apoi universitare in cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Activitatea educationala sta la baza formarii profesionale a celor care lucreaza in administratia comunei sau in intreprinderile din Sura Mica.

Galerie Foto - Unitati de invatamant Comuna Sura Mica