Rusciori - Prezentare, Istoric

Traditia locala relateaza despre intemeierea satului ca, la inceputuri, s-ar fi asezat aici niste straini. intre Sura Mica si Cristian, care isi construiesc sapte locuinte modeste.

Dupa 20 de ani, existau deja 21 de case, locuitorii muncind insa in cele doua sate invecinate, neavând nici pamânt, nici inventar agricol. Intre timp, in padurea invecinata a noului sat se stabilise o banda de tâlhari care pradau negustorii si calatorii de pe "drumul regal".

Intr-o zi este pradata si o localnica, fiul ei fiind dus in captivitate. A doua zi, printr-un siretlic, capitanul tâlharilor este prins de aceasta inimoasa femeie. Pe capul acestuia, magistratul Sibiului pusese ca recompensa o mare suma de bani, suma pe care aceasta simpla si modesta femeie o refuza, cerând in schimb ca satul ei natal sa primeasca un hotar propriu. Dorinta ei este satisfacuta si astfel locuitorii din Rusciori nu mai trebuie sa munceasca pamântul altora, satul fiind scutit din acest timp de impozite.

Localitatea, eliberata de teroarea hotilor si inzestrata cu hotar propriu, se dezvolta in continuare rapid, se cladesc case noi, se adauga alte ulite. Dar nu pentru prea multa vreme, spune legenda. Documentele care garantau aceste drepturi au disparut in mod misterios, Ruscioriului fiindui impuse impozite grele ce au impovarat viata satenilor. Pe undeva, aceasta legenda are si un sâmbure de adevar, daca pâna in zilele noastre a ramas denumirea de "Fântâna hotilor".

Istoricii sustin ca la inceputul secolului al XII-lea existau aici circa zece gospodarii. Locuitorii se ocupau cu agricultura, cresterea animalelor si diverse mestesuguri casnice. Satenilor le revenea si sarcina importanta de a proteja drumul comercial care lega Sibiul de centrul si vestul Transilvaniei, drum care trecea la acea data prin Sibiu, Mag, Apoldul de Jos, Alba Iulia. Din punct de vedere etnic, populatia era mixta, pe lânga bastinasi au aparut in timp grupuri de sasi iar mai târziu, in jurul anului 1241. o populatie bulgara, refugiata in Transilvania, si asezata cu consimtamântul puterii in câteva sate precum si in Rusciori.

Galerie Foto Rusciori

Stiri si evenimente locale

Lista informaţiilor de interes...

art. 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public ... pentru detalii...

Citeste tot articolul...

Informatii indicatori - Primaria...

Va prezentam informatii despre Indicatorii de Venituri si Cheltuieli la data de 30.06.2017- Primariei...

Citeste tot articolul...

Anunt terenuri expropiate...

  JUDEŢUL SIBIU - COMUNA ŞURA MICĂNR. 3624/15.11.2012 ÎN ATENŢIA PROPRIETARILOR DE TERENURI...

Citeste tot articolul...

Anunt transfer la cerere

ROMÂNIAJUDEŢUL SIBIUPRIMĂRIA COMUNEI ŞURA MICĂStr. Principală nr. 103, tel. 0269/ 577101, fax....

Citeste tot articolul...

Cereri despagubiri teren...

ROMÂNIAJUDEŢUL SIBIUPRIMĂRIA COMUNEI ŞURA MICĂStr. Principală nr. 103, tel. 0269/ 577101, fax....

Citeste tot articolul...